<
Завантаження. Будь ласка, зачекайте...

Кокосове масло: користь та шкода

coconut-oil.jpg (1.66 Kb)

Корисне масло кокоса отримують з копри (висушена м'якоть горіха) кокосової пальми. Затверділу м'якоть кокоса при виробництві масла спочатку відокремлюють від його шкаралупи, потім очищену копру висушують, подрібнюють, а вже після цього отримують з неї масло пресуванням.

Найчастіше для кокосового масла використовують метод гарячого пресування. Хоча також використовується для його отримання і холодний віджим.

Цей продукт має характерний солодкуватий, ніжний аромат і приємний горіховий присмак. Сьогодні випускають рафіноване і нерафіноване масла. Також масло буває харчовим і косметичним.

На сьогоднішній день головними світовими виробниками олії кокоса є Індія, Таїланд, Шрі-Ланка, Малайзія, Філіппіни, Індонезія.

Як правильно обрати кокосове масло

Найкраще вибирати нерафіновану олію холодного віджиму, яка вважається найкориснішою і якісною.

Як правильно зберігати кокосове масло

Харчове кокосове масло радять зберігати при температурі не більше +20 градусів або в холодильнику.

Косметичний же продукт можна сміливо зберігати у ванній, де воно буде менше згущуватися. Ну а якщо хочеться використовувати саме загусле масло, то зберігати його також можна в холодильнику або прохолодному місці. Таке масло ви зможете використовувати як крем.

Кокосове масло в кулінарії

Через вміст жирних насичених кислот масло кокоса практично не піддається окисленню, у зв'язку з чим має досить тривалий термін зберігання. Воно практично не вступає з повітрям в реакцію, тому, навіть не в холодильнику, залишається придатним протягом всього терміну споживання.

Кокосове масло також не втратить корисних властивостей і смакових якостей при нагріванні до високих температур, тому, на відміну від інших масел, може використовуватися для смаження і приготування у фритюрі, воно не стає канцерогенним.

Кокосовим маслом можна замінити вершкове в приготуванні страв. Для більш економного споживання можна приготувати страву на топленому або рослинному маслі, а кокосове потроху додавати в кінці приготування. Це масло здатне перетворити звичайну і просту їжу в вишукану страву.

Цей продукт використовується для приготування найрізноманітніших гарячих страв: супів, макаронних виробів, круп'яних гарнірів, овочевих страв, соусів і гарячих закусок. Можна його додавати і в кондитерські вироби і випічку. З кокосовим маслом набувають приємного присмаку печива, торти, кекси, сирники, млинці, сирні запіканки і оладки. Випічка з цим маслом набагато довше зберігає пишність і свіжість.

Харчова цінність в 100 грамах:

  • Білки - 0 г.
  • Жири – 99,9 г.
  • Вуглеводи – 0 г .
  • Калорійність 892 ккал.

Склад і наявність корисних речовин в кокосовому маслі

До складу масла кокоса входять насичені жирні кислоти (майже 83%), серед яких лауринова, капронова, каприлова, олеїнова, капринова, пальмітинова, міристинова, стеаринова.

Також в кокосовій олії є фітостероли, вітаміни (К, холін, Е) і мінерали: кальцій, цинк і залізо.

Читайте також: Піраміда здорового харчування і Гарвардська тарілка – що й до чого, та як у нас.

Корисні і лікувальні властивості кокосового масла

Лауринова кислота - потужний компонент в молоці матері, потрібний для посилення імунітету малюка. Дуже корисно вживати по 1-2 чайні ложки масла кокоса з ранку натщесерце і перед сном. Це допоможе зміцнити імунітет, зробить благотворний вплив на травлення і зможе поліпшити загальне самопочуття дорослих і малят.

Лауринова кислота має яскраво виражені антисептичні, антимікробні та бактерицидні властивості. Олеїнова кислота допоможе активізувати ліпідний обмін і підтримувати в шкірі водний баланс. Каприлова кислота потрібна для відновлення і підтримки балансу бактерій в кишечнику.

Кокосове масло чинить позитивну динаміку на серцево-судинну систему, перешкоджає розвитку тромбозів, ішемічної хвороби та артеріальної гіпертонії, атеросклерозу. Вітамін Е, що входить до складу масла кокоса, допоможе знизити підвищену в'язкість крові і зміцнити стінки артерій.

Також це масло здатне знизити ризик розвитку хвороб органів травлення: виразки і гастриту. Масло кокоса, крім усього іншого, активізує загоєння слизових шлунково-кишкового тракту і тому особливо корисний пацієнтам з виразковим колітом і хворобою Крона.

Кокосове масло має виражену протизапальну, бактерицидну, а також протигрибкову дію, завдяки чому зміцнює імунітет. Масло можна використовувати в комплексі лікування мікозів, кандидозів, герпесу, вірусних інфекцій, інфекційно-запальних захворювань органів дихання, грипу, недуг статевої та сечовивідної систем.

Масло горіха здатне активізувати і прискорити обмінні процеси, перешкоджаючи розвитку ожиріння, допомагає у відновленні нормального вмісту глюкози в крові при діабеті. Крім того, цей продукт перешкоджає розвитку жовчнокам'яної і сечокам'яної хвороб, жирової дистрофії печінки. Благотворно масло впливає і на стан щитовидної залози.

Кокосове масло також має антиоксидантну дію, попереджаючи передчасне старіння, здатне знизити ризик розвитку онкозахворювань і хвороби Альцгеймера. При цьому воно також надає заспокійливу, антистресову і розслаблюючу дію.

Перешкоджає кокосове масло розвитку карієсу та остеопорозу, знижує ризик появи захворювань суглобів. Цей продукт здатний підвищувати ефективність засвоєння магнію і кальцію, необхідних для формування зубної емалі і кісткової тканини.

Корисно вживати кокосове масло жінкам під час грудного вигодовування. Це масло відрізняється досить високим вмістом лауринової кислоти, яка є компонентом грудного молока.

При зовнішньому використанні масло кокосового горіха прискорює загоєння різноманітних пошкоджень шкіри і лікує багато дерматологічні захворювання: дерматити, псоріаз, екзема.

Використання в косметології

Кокосове масло чудово підходить для щоденного догляду за шкірою тіла та обличчя. Масло можна застосовувати для постійного догляду за чутливою шкірою обличчя навколо очей, а також за шкірою області декольте і бюста. Застосовувати масло кокоса для догляду за жирною або проблемною шкірою не рекомендують, так як воно може провокувати виникнення чорних цяток на шкірі.

Температура плавлення кокосового масла близько +25 градусів. Якщо продукт загус, то це тільки підтверджує його натуральність. Щоб масло кокосового горіха розтануло, треба помістити ємність з цим продуктом в склянку з гарячою водою або розігріти його масло на водяній бані.

Масло є також універсальним засобом і підходить для шкіри голови, декольте, шиї, обличчя, стоп та рук.

Кокосове масло рекомендують використовувати в косметології як базове масло для збагачення масок, кремів, шампунів, лосьйонів, бальзамів і тоніків, призначених для пом'якшення, живлення або зволоження шкіри.

Можна використовувати масло кокоса і в якості живильного і відновлюючого засобу для пошкодженого, тонкого, посіченого, ламкого або фарбованого волосся.

Крім того, підходить цей рослинний продукт можна застосовувати для масажу, зняття макіяжу і очищення шкіри. Захистить кокосове масло і від шкідливого впливу на шкіру морозу і вітру, тому його можна наносити на обличчя перед виходом на вулицю взимку.

Можна застосовувати масло кокосового горіха і для догляду за нігтьової кутикулою і шкірою рук, в якості заспокійливого і пом'якшує шкіру засоби після педикюру, манікюру, гоління, епіляції.

Використовується кокосове масло і як сонцезахисний засіб «до» і «після» засмаги, а також для дбайливого догляду за чутливою шкірою дітей, так як цей продукт гіпоалергенний і має пом'якшувальну і протизапальну дію.

Небезпечні властивості кокосового масла

Не можна використовувати кокосове масло при індивідуальній непереносимості. Також варто пам'ятати, що високий вміст жирів здатне викликати подразнення шлунково-кишкового тракту і загострення хронічних холециститу і панкреатиту.

Не забудьте підписатися на Наш канал:
Випадкова стаття