Куркума: користь та шкода

Photo of author

By Марина Павелець

curcuma

Куркума – трав’яниста багаторічна рослина сімейства імбирних, яке досягає у висоту 1,5-2 метрів. Листя у куркуми довгасті, овальні, зеленого (темного або світлого) кольору.

Рослина добре росте в м’якому кліматі з високою вологістю і температурою не нижче 20 ° С, тому найкраще для куркуми підходить клімат тропіків і субтропіків. Поширена в Південно-Східній Індії, Індонезії, В’єтнамі та Китаї.

Батьківщиною куркуми вважається Індокитай і Індія. Ще 2500 років тому люди використовували її як барвник і як лікарську рослину. Олександр Македонський першим вивіз куркуму з Індії, як дорогого подарунка від підкорених народів. Куркуму називають різними іменами. У середні століття арабські купці рослину називали «індійським шафраном». «Жовтим імбиром» називали спецію греки, індійці, а англійці та Західна Європа – турмєріком.

Куркума – це спеція у вигляді порошку, гострого, іноді пекучого смаку, приємного жовтого кольору. Відомо більше 80-ти різних видів куркуми, але повсюдно застосовуються тільки кілька видів. Природний барвник куркумін, що входить до складу бульб, і дав назву рослині.

Склад куркуми

Куркума, корисні властивості якої незаперечні, містить в своєму складі вітаміни К, В, В1, В3, В2, С і мікроелементи: кальцій, залізо, фосфор і йод. Але оскільки містяться вони в мікродозах (наприклад, в 100 грамах куркуми міститься всього лише 0,15 мг вітаміну В1), то говорити про значущість цих елементів в щіпці приправи, що додається в їжу, не має сенсу. Однак в складі куркуми є компоненти, які навіть в мікроскопічних кількостях впливають на організм людини. Це – ефірні масла і їх складові сабінен, борнеол, цингіберен, терпенові спирти, фелландрен, куркумін і ряд інших компонентів.

Особливе місце в цьому переліку займає куркумін. Саме він надає жовтий колір продуктам. З куркуміна роблять харчову добавку Е100 (турмерік), яка дуже часто використовується харчовою промисловістю для виробництва майонезу, сирів, вершкового масла, маргарину і йогурту. Турмерік надає продуктам гарний жовтий відтінок і тим самим надає їм привабливий товарний вигляд.

. .

. .

Корисний вплив куркуми

Корисними властивостями куркуміну давно зацікавилися медики. В ході наукових експериментів з’ясувалося, що куркумін викликає загибель патологічних пухлинних клітин, ніяк не впливаючи при цьому на здорові клітини.

Куркума дуже схожа своїми властивостями на імбир. У неї навіть друга назва – жовтий імбир. Особливо ця рослина дуже корисна для жінок, оскільки вона застосовується в косметологічних цілях для лікування захворювань шкіри. Але найголовніша її перевага – куркума корисна для схуднення.

Що входить до складу куркуми куркумін запобігає утворенню жирових тканин. Ця рослина успішно застосовується для зменшення зайвої ваги і лікування ожиріння. Такий ефект досягається за рахунок того, що куркума нормалізує обмін речовин. Слід зазначити, що додавання куркуми в їжу сприяє більшому спалюванню калорій і виведенню зайвої води з організму людини, покращенню кровообігу і все це допомагає знизити вагу.

Згідно з останніми даними, куркумін бере участь в стимуляції роботи жовчного міхура, що, в підсумку, сприяє поліпшенню травлення. Доведено також, що куркумін може застосовуватися в лікуванні розладів травлення, таких як здуття живота або підвищене газовиділення.

. .

. .

Куркума – використання в кулінарії

Так як в основному куркума використовується як пікантна спеція, то смак вона має відповідний: пряний, трохи пекучий. Куркума продовжує термін придатності продуктів, дарує їм свіжість. Навіть невелика її кількість може додати страві неповторного смаку й аромату, що активно використовують при приготуванні різних маринадів, соусів і десертів.

Всім відома така популярна індійська суміш прянощів як каррі. До її складу на постійній основі входить куркума. Завдяки наявності в куркумі барвника куркуміна, який має властивості розчинятися в жирах, цю спецію використовують в харчовій промисловості для надання певного забарвлення йогуртам, маргарину, сирів і масла. Вона забарвлює страви у ніжний жовтий колір. Так само куркуму додають в різні сипучі суміші, лікери та інші напої, соуси для салатів і в гірчичний соус.

Не варто забувати, що куркума володіє масою смакових і корисних властивостей, тому є повноцінною спецією, яка відмінно комбінується і доповнює м’ясні, рибні, овочеві страви.

Протипоказання до вживання куркуми

  • Через сильний дії куркуми її не рекомендують використовувати паралельно з медичними препаратами, щоб не спотворити загальну картину хвороби. Або використовувати її після ради з лікарем.

    .

  • Є такі захворювання, при яких її взагалі не рекомендують застосовувати – це жовчокам`яна хвороба.
  • У будь-якому випадку, при наявності хронічних захворювань при споживання пряних спецій варто питати поради лікаря або дієтолога.

І ще одне – як би не була корисна ця спеція, не варто переборщувати з нею: достатньо 1 чайної ложки на 5 або 6 порцій страви.

. .

. .