Валеріана – лікувальні властивості

Photo of author

By fersht

valeriana_1

Валеріана лікарська ( Valeriana officinalis L. ) – багаторічна трав’яниста рослина, 100-150 см заввишки, з пучком численних коренів, від яких поширюється приємний запах. У перший рік рослина формує розетку прикореневих листків. Стебла поодинокі, іноді два- три, прямі, порожнисті, борозенчасті, у верхній частині розгалужені. Квітки дрібні, рожеві або білі, утворюють щиткоподібно – волотисте суцвіття. Цвіте у червні – липні. Валеріана росте на вологих узліссях, торфовищах, по берегах річок, заплав, на луках, у долинах, на лісових галявинах.

В медицині нарівні з валеріаною лікарською використовують ще вісім видів. Перевагу якомусь виду не віддають, але вважають більш цілющими рослини, що ростуть на сухих місцях, пагорбах.

valeriana_2
. . . . .

Як заготовляти та зберігати валеріану

Для виготовлення ліків використовують дворічні кореневища з коренями, які викопують рано навесні або пізно восени. Очищають від старих стебел, миють у холодній воді, товстіші – ріжуть на кілька частин. Сушать у затінку чи у сушарні при температурі до 40 градусів, бо інакше валеріанова кислота та ефірні фракції втрачаються. Зберігають до трьох років у закритих скляних банках.

valeriana_3
. . . . . .

Хімічний склад

В кореневищах і коренях знайдено летку олію, головною складовою частиною якої є ефір ізовалеріфнової кислоти та спирту борнеолу. Виявлено нестійкі сполуки, які при висушуванні виділяють валеріанову кислоту і утворюють балдриналь. Також виявлено алкалоїди, цукристі і дубильні речовини, мурашину, яблучну, оцтову, стеаринову і пальмітинову кислоти, флавоноїдні сполуки.

valeriana_4
. . . . . .

Застосування валеріани в лікувальних цілях

Валеріана лікарська – надійний заспокійливий засіб. Недарма її називають царицею спокою. Вживають як протиспазматичний і заспокійливий засіб при нервовому збудженні, безсонні, істерії, неврозі, епілепсії, мігрені ,хворобах щитоподібної залози. В народі використовують як засіб проти головного і серцевого болю, при гарячці, черевному тифі, при виснаженні нервової системи, перенесенні стресових станів та життєвих потрясінь, при хворобах статевих органів у жінок і хворобах дихальних шляхів.

valeriana_5

В аптеках можна придбати декілька препаратів валеріани лікарської.