Загальнообов’язкове медстрахування запровадять в 2015

Photo of author

By admin

Закон про загальнообов’язкове медичне страхування буде прийнятий, як і планувалося, в 2015 році. Адже документи такого рівня не приймаються «сьогодні на сьогодні», до прийняття Закону треба підготуватися, – заявила Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова.

Богатирьова нагадала, що, згідно Програми економічних реформ на 2010-2014 рр., До кінця 2014 р. має бути завершена підготовка до запровадження обов’язкового соціального медичного страхування. І тільки після цього мова може йти про прийняття Закону.

Зараз робота полягає в тому, щоб розрахувати всі наявні ресурси: провести кадровий аудит, аудит матеріально-технічного забезпечення медичних установ, які могли б конкурувати між собою в боротьбі за пацієнта і надавати йому медичні послуги, зазначила міністр. Крім того, необхідно створити державний реєстр хворих, розробити обов’язкові нормативні документи з економічними розрахунками по кожному виду медичної допомоги.

Міністр підкреслила, що Національна модель обов’язкового медстрахування повинна враховувати як сучасний стан нашої країни, так і особливості вітчизняної системи охорони здоров’я. «Сьогодні МОЗ працює над новим проектом Закону. У ньому має бути чітко визначений порядок взаємодії всіх суб’єктів системи медичного страхування – держави, страховиків, страхувальників, постачальників медпослуг, застрахованих осіб, а також порядок сплати та використання страхових коштів, здійснення контролю за діяльністю цієї системи і якістю надання медичної допомоги », – повідомила Раїса Богатирьова. Законопроектом також визначать перелік послуг, вартість яких буде покривається за рахунок бюджетних коштів та за рахунок медичного страхування.

Страховиком в системі загальнообов’язкового державного соціального медстрахування має виступити Фонд медичного страхування України як самокерована некомерційна організація. На етапі становлення системи цей фонд знаходиться під управлінням держави, а в подальшому – після відпрацювання основних елементів системи – підходи до управління фондом можуть бути змінені.